La nostra terra és de tradició agrícola i ramadera. Som una comarca on tenim llacs i rius, boscos i prats, mitja i alta muntanya, vaques i corders… Potser és per això que la cuina del Pallars té un paper important dins la gastronomia catalana.

Al nostre poble de Cellers, a casa Gabriel teníem terres per conrear, conills que havíem de cuidar, gallines per alimentar i corders que calia treure a pasturar. Compaginant la pagesia i la ramaderia, la nostra família es dedicava també a la hostaleria. La padrina Teresina, amb aquells canalons que van formar part del record d’una generació o els arrossos del pare, el Josep, que van fer lloc de pelegrinatge l’hostal del Lago. Sense oblidar-nos de l’inigualable Ternasco de corder cuit al forn de llenya. Aquest forn que encara conservem com un tresor amagat, en una cuina modernitzada. Aquests plats formen part de la tradició de la cuina catalana, són els plats típics de Catalunya, del Pallars i de la nostra gent.

Plat de corder del restaurant Terradets

Aquesta terra és terra de corder. Tota la vida a casa vam viure entre el ramat, amb l’Eugenio, el pastor de Ribera de Cardós, “per servir-vos a vos” (expressió que ell utilitzava quan es presentava). Recordo que la mare ens va dir: «feu una foto al ramat que d’aquí un mes ja no hi serà»… I així va ser. Al Restaurant del Llac, dins el complex Terradets, la tradició de cuina ha estat sempre dins el nostre imaginari, i el corder en forma part. El respectem, l’estimem i l’oferim en les nostres propostes gastronòmiques com un dels nostres baluards.

Si us ve de pinta, podeu provar la nostra raça autòctona, famosa per la seva finesa i sabor, que arriba a l’excel·lència per als paladars amants del xai. Per encara enaltir més aquest producte, podeu demanar el braó lacat: el confitem més de 9 hores en oli verge, fins aconseguir una textura melosa, i recoberta d’un lacat de mel de romaní del Pallars. Un altre dels plats típics cuinats amb xai, que anys enrere vam tenir a la carta del restaurant i que ens va donar moltes alegries, és el costellam de corder marinat amb herbes fresques i cuit a la brasa, amb cruixent de porros amb un fons de salsa de tòfona pallaresa.

Mel de romaní del Pallars

La gastronomia al Pallars, es un compendi de tradició i coneixement que ha anat passant de pares a fills. Els pallaresos tenim l’orgull de cuinar un seguit de productes diferenciadors, a part del corder xisquet, com el xolís, la girella, l’all i oli de codony o el mostillo de mel o de vi. Al restaurant del Llac apostem per fer renéixer aquests productes i les antigues receptes, actualitzant-les i oferint-les als nostres comensals. Creiem que la cuina del Pallars, està en un bon moment, perquè és una cuina que comença a ser coneguda i valorada dins de la gastronomia Catalana. Tornem a l’autenticitat i a ser fidels als productes de la terra.
El dia 30 a la localitat de Tremp es celebra la 3ª Festa del Corder, no us ho perdeu!